Isoleren

Waarom isoleren...

1. Door het dak te isoleren bespaar je honderden euro's

De meeste warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te isoleren beperk je dit warmteverlies en kun je gemiddeld 30% op de energiekosten besparen. Dit komt jaarlijks al snel neer op een energiebesparing van honderden euro's. Dakisolatie loont dus de moeite en het is een investering die je op relatief korte termijn vanzelf weer terugverdient.

 

2. Verhoogd wooncomfort na dakisolatie

Nadat je het dak hebt laten isoleren, zul je al snel merken dat het binnenklimaat in huis verbetert. Vooral in de ruimte onder het dak ( zolderruimte ) is dit goed te merken omdat het hier in de winter veel langer warm zal blijven. Door het verbeterde klimaat, kun je de zolderruimte na isolatie eventueel ook gaan benutten als extra slaapkamer of hobbyruimte. Extra ruimte dus. Een ander voordeel van isolatie is dat de warmte in de zomer beter buiten gehouden wordt waardoor de zolder minder snel oververhit zal raken. Ook in de woning zelf zal het thermisch comfort na dakisolatie toenemen. De temperatuur blijft meer constant en je zult minder snel last hebben van koude luchtstromingen.

 

3.Waarde van de woning neemt toe

Een andere reden waarom dakisolatie de moeite waard is, is dat de waarde van de woning na isolatie significant toeneemt. Aangezien er minder warmte via het dak verloren gaat, neemt de energieprestatie toe en dat betekent een betere energiescore op het energieprestatiecertificaat. Door de betere energiescore kun je de woning voor een hogere prijs verkopen. De extra ruimte die vrij komt op zolder kan ook beter benut worden waardoor de woning aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers.

 

4. Door het dak te isoleren draag je bij aan een schoner milieu

Na isolatie van het dak ga je fors minder energie verbruiken. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Consumenten kiezen de laatste decennia massaal voor betere isolatie en al die miljoenen huishoudens tezamen zorgen ervoor dat de uitstoot van schadelijke broeikasgassen, zoals Co2 drastisch verminderd is. Kiezen voor dakisolatie heeft dus een gunstig effect op het milieu, meer misschien dan je denkt.

 

5. Dakisolatie vanaf 2020 verplicht

De Vlaamse regering heeft zich ten doel gesteld dat alle koop- en huurwoningen vanaf 2020 verplicht voorzien te zijn van dakisolatie. Vanaf dat moment is dakisolatie ook voor woningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk verplicht. Ben je eigenaar of verhuurder van een woning waarvan het dak nog niet is geïsoleerd, dan is nú dus het moment aangebroken om dit alsnog te laten doen. Wacht er dus niet te lang mee en begin direct met energie besparen.